Епідемічна ситуація в Чернівецькій області
 за 8 місяців 2016 року

За 8 місяців 2016 року рівень інфекційної та паразитарної захворюваності в області не перевищує середні багаторічні показники.
Більшість показників інфекційної захворюваності є нижчою загальнодержавних.
Разом з тим, з початку 2016 року в цілому по області інтенсивність епідемічного процесу з гострих кишкових інфекцій зросла на 32% за рахунок гастроентероколітів як встановленої так і не визначеної етіології. Зростання захворюваності відбулось практично на всіх адміністративних територіях області.
Одночасно, поруч із спорадичною реєструвалась і спалахова захворюваність. Так, за цей період в області зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій, зокрема:
1 – ротавірусна інфекція в дошкільному  навчальному закладі № 10 «Попелюшка», що в м. Чернівці, постраждало 9 дітей; 
1 – кишкова інфекція в дошкільному навчальному закладі с. Мамаївці Кіцманського району, постраждало 13 дітей;
1 – гостра кишкова інфекція серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с. Карапчів Вижницького району, під час якого постраждало 37 осіб, в т.ч. 5 дітей.
З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики реєструються поодинокі  випадки кору, краснухи та епідемічного паротиту. Водночас в області, як в цілому в Україні, залишається напруженою епідемічна ситуація з кашлюку. З початку року зареєстровано 49 випадків захворювання проти 55 за аналогічний період 2015 року, більша половина захворілих мешканці Кельменецького району, де весною цього року мав місце спалах цієї інфекції серед дитячого населення сіл  Бузовиця та Комарів.
Захворюваність на туберкульоз органів дихання в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року знизилась на 24%, залишається високою питома вага бактеріального туберкульозу. 
Паразитарна захворюваність населення області за 8 місяців 2016 року залишається на рівні минулого 2015 року.
З природно-вогнищевих захворювань в 2016 році зареєстровано 6 випадків лептоспірозу проти 3 за такий самий період 2015 року. Про збереження в цьому році напруженої епізоотичної ситуації з цієї інфекції на всій території Чернівецької області свідчить динаміка чисельності мишовидних гризунів, за результатами лабораторних досліджень дрібних ссавців частка позитивних знахідок по області становить до  5%.
Інтенсивність епідемічного процесу з бореліозу (хвороба Лайма) зросла з 1,21 випадків на 100 тисяч населення в 2015 році до 1,98 в цьому році.  Відсоток інфікованих бореліями кліщів коливається в межах від 2% (зібрані в природних біотопах) до 15% (зняті з осіб, що зазнали нападу кліща). 
Частка звернень в лікувально-профілактичні заклади області за антирабічною допомогою з приводу укусів бродячими тваринами склала 39%, антирабічне лікування призначено 42% постраждалим.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ